RSS

Tender Son: The Frankenstein Project / Duyarlı Evlat- Frankenstein Projesi (2010)


Anne ve babası tarafından ufak yaşta terk edilen Rudolf yetimhanede büyümüştür. Artık 17 yaşında bir delikanlı olan genç, Noel'de elinde bir demet çiçekle annesini görmeye gelir… Geldiği yıkık dökük binada annesinin yeni ailesi ve yönetmen Viktor'dan başka kalan yoktur. Yönetmen oyuncu seçmeleri ve film çekimi için dairenin birini annesinden kiralamıştır. Yönetmen çekeceği film için başrol oyuncusu olarak profesyonel olmayan birini aramaktadır. Rudolf annesini evde bulamayınca, şans eseri yapılan oyuncu seçmelerine katılır ve yönetmen onu çok beğenir. Başrol oyuncusunu bulduğunu düşünen yönetmen, delikanlı da garip bir hal olduğunu görmek istemez. Rudolf çekimi bırakıp gitmek ister ama Viktor üsteler ve bir deneme çekimi daha yapmasını ister. Rudolf’un eline bir kamera tutuşturur; genç kız Tunde ile oğlanı yan odaya gönderir. Çekimi onun yapmasını ister. Çekim sırasında hiç beklenmedik bir olay yaşanır ve deneme çekimi tam bir felaketle sonuçlanır. Rudolf kayıplara karışır….


Macar yönetmen Kornel Mundruczo, filmin senaryosunu Mary Shelley’in "Frankenstein" romanından esinlenerek yazmış. Senaryosunu yazmakla da yetinmemiş, filmdeki yönetmen-baba rolünü de kendisi üstlenmiş. 

"Duyarlı Evlat- Frankenstein Projesi”, küçük bütçeli, çok fazla karakter barındırmayan, tiyatro tadında psikolojik bir dram. Film, görselliği ile izleyeni fazlasıyla tatmin ediyor. Yakın çekimleri ve filme hakim olan pastel renkleriyle özellikle... Kısa süre zarfında pek çok şeyi anlatmaya çalışan yönetmen, filmde şahit olmadığımız geçmişte yaşanan bazı olayları diyalogların arasına sıkıştırmayı tercih etmiş.



Yavaş-sakin ilerleyen senaryosunda ufak tefek eksikler olsa da sevdiğim bir film oldu. Yönetmende dahil filmde yer alan oyuncular rollerinin hakkını vermişler. Rudolf ve Magda karakterlerini canlandıran iki genç oyuncuyu daha çok beğendim.

Bazı sahneler çok etkileyiciydi. Özellikle ana-oğlun arasında geçen konuşmalar...
Babasının kim olduğunu bilmeyen Rudolf annesine “Babam kim?” der. Annesinin cevabı ise sinir bozucudur: “Senin baban yok.” Bu da yetmezmiş gibi oğluna “Seni sokakta görsem tanımazdım, bunu biliyor musun?” der. Yetimhanede büyüyen, babasını arayan, kimlik bunalımı yaşayan 17 yaşındaki genç, duygularını da sağlıklı ifade edemeyen biridir.


Ayrıca filmin başlarında yer alan oyuncu seçmelerini izlemek eğlenceliydi. Yönetmen oyunculuğun sandığımız kadar basit bir şey olmadığını bizlere göstermek istemiş, sanırım…Filmin büyük bir bölümü yıkılmayı bekleyen, köhne binada geçer, sadece sonlara doğru dış mekan çekimleri yer alır. Görüntü yönetmeni çok başarılı bir iş çıkarmış, hele yakın plan çekimleri... Mükemmel görsellikle, doğal oyunculuklar birleşince ortaya hoş bir bağımsız film ortaya çıkmış.

Filmde işlenen cinayetler olsa da  esinlendiği "Frankenstein" romanınındaki gibi canavar olarak adlandırılan çocuk aslında kurbandır. 
“Duyarlı Evlat- Frankenstein Projesi”  toplum dışına itilen, kendi savaşını veren ve bu savaşta yenilen farklı bir insanın yani Rudolf'un acıklı öyküsünü aktarıyor. 

Küçük bütçeli-bağımsız filmleri ve aile dramlarını seviyorsanız tavsiye ederim…





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...